Wielkimi krokami zbliża się
Tłusty Czwartek Zwyczaj zjadania pączków w Tłusty Czwartek obowiązuje od XVI wieku. Dawniej, jeszcze w czasach pogańskich, w ten dzień jadano potrawy słone, tłuste, często ciężko strawne. Gospodynie przygotowywały posiłki, a wieczorem wszyscy zasiadali do stołów i spożywali jak najwięcej dań, aby wszystkim żyło się w szczęściu i dostatku.
Dla wszystkich łakomczuszków, którzy czekają na ten jedyny dzień w roku podajemy przepis na przepyszne pączki.
Składniki:
1 kg mąki , 10 dag drożdży , 10 dag cukru , 10 dag masła , 0,5 l mleka , 1 l oleju , 6 żółtek , szczypta soli , 1 cukier waniliowy , cukier puder ,
1 kieliszek wódki , dżem (smak dowolny).
Sposób przygotowania:
Do małej miski dodajemy dwie łyżki mąki, drożdże, cukier oraz letnie mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny do momentu, aż ciasto wyrośnie. Po wyznaczonym czasie do masy dodajemy pozostałe składniki: żółtka , sól , kieliszek wódki , masło oraz mąkę. Wszystko mieszamy, rozgniatamy układając kulę z ciasta. Pozostawiamy ją na kolejne pół godziny, a następnie przystępujemy do podzielenia ciasta oraz wałkowania go na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła. W garnku rozgrzewamy olej. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany, wkładamy do niego krążki. Za pomocą patyczka przekładamy je na drugą stronę. Dżem nakłuwamy do pączka szprycą. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.