Realizacja projektu „Rewitalizacja obszaru zmarginalizowanego poprzez rewaloryzację budynku IV LO im. H. St. Żółkiewskiego w Siedlcach”

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego 2020/2021, kolejny rok swojej działalności rozpoczął punkt gastronomiczny znajdujący sie w IV LO im. H. St. Żółkiewskiego w Siedlcach.
Prowadzenie działalności o charakterze usługowo-handlowym jest jednym z zadań Caritas Diecezji Siedleckiej jako partnera społecznego w projekcie „Rewitalizacja obszaru zmarginalizowanego poprzez rewaloryzację budynku IV Liceum Ogólnokształcącego im. H. St. Żółkiewskiego w Siedlcach”
w ramach regionalnego programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Punkt usługowo-handlowy czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 15:25. Prowadzony jest przez Centrum Integracji Społecznej w Siedlcach w formie sklepiku uczniowskiego realizujący sprzedaż produktów żywnościowych – lokalnych i regionalnych. Uczniowie, nauczyciele oraz cała społeczność lokalna może nabyć kanapki, sałatki, napoje oraz dania obiadowe.
Punkt gastronomiczny cieszy się dużym zadowoleniem wśród uczniów i nauczycieli. Staramy się dopasować menu aby każdy znalazł coś dla siebie. Pani obsługująca punkt słucha sugestii i życzeń klientów. Dyrektor liceum, pan Jacek Jagiełło, który jest stałym klientem sklepiku, przyznaje, że to bardzo udana inwestycja i wyraża swoje zadowolenie z działalności punktu.
Obiady przygotowywane są przez uczestników sekcji gastronomicznej, a następnie dostarczane do punktu usługowego. Na kuchni w sekcji przygotowywane są także półprodukty (np. do sałatek, zapiekanek, itp), które także są dostarczane do sklepiku.
Od niedawna serwowane są także ciasta domowe, pieczone przez uczestników sekcji gastronomicznej.